< terug Home » Blog » De waarde van algemene voorwaarden

De waarde van algemene voorwaarden

Advocaat contractenrecht Heerenveen

De meeste bedrijven hebben ze; algemene voorwaarden. Het zijn de regels die vrijwel standaard van toepassing worden verklaard op offertes en overeenkomsten. Gelukkig hoeft er vaak geen beroep op te worden gedaan, maar in die gevallen waarin dit wel nodig is, blijken de ‘kleine lettertjes’ vaak van grote waarde.

Schade voorkomen door niet-betalende klanten

Zo kan de aansprakelijkheid voor schade van afnemers in algemene voorwaarden vaak flink worden beperkt. Maar ook het risico op eigen schade kan door niet-betalende klanten worden verminderd. Vrijwel iedere ondernemer die producten levert en niet vooraf betaald krijgt, heeft er wel eens mee te maken. De zaken zijn geleverd, maar de klant betaalt vervolgens niet of, nog erger, de klant gaat failliet. Goederen weg, geen geld. Dat risico kan worden beperkt met het overeenkomen van een eigendomsvoorbehoud.

Het eigendomsvoorbehoud in de algemene voorwaarden

Het eigendomsvoorbehoud betekent dat als u een product heeft geleverd, u er eigenaar van blijft tot het product is betaald. Betaalt de klant niet, dan kunt u, als eigenaar, het product bij de klant terughalen. Zelfs als de klant failliet gaat en de meeste schuldeisers berooid achterblijven, kunt u, als de curator het product aantreft in bijvoorbeeld de voorraad of de inventaris, afgifte vorderen van de door u onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken. Het eigendomsvoorbehoud is daarmee een geweldig middel om uw schade bij niet betalende klanten te beperken. Zelfs bij faillissement gloort er met een eigendomsvoorbehoud nog hoop. En het mooie is, het is ook een relatief goedkoop middel. Immers, u regelt het eenmalig in uw leveringsvoorwaarden en u past deze voorwaarden toe op uw overeenkomsten met afnemers. Maar let wel goed op!

Stel algemene voorwaarden altijd ter hand

Als curator, maar ook in onze praktijk als advocaat, komen we het regelmatig tegen: de leverancier heeft keurige, bij de kamer van koophandel of de rechtbank gedeponeerde algemene voorwaarden, met een eigendomsvoorbehoud erin, en de voorwaarden zijn nadrukkelijk van toepassing verklaard, maar… de voorwaarden zijn niet of niet bewijsbaar ter hand gesteld bij het sluiten van de overeenkomst. Het niet ter hand stellen van de algemene voorwaarden kan fatale gevolgen hebben. In veel gevallen zijn de voorwaarden daardoor op grond van de wet vernietigbaar, waardoor de leverancier niets heeft aan zijn voorwaarden en het daarin genoemde eigendomsvoorbehoud.

Hulp nodig bij uw algemene voorwaarden?

Goede algemene voorwaarden, met daarin het eigendomsvoorbehoud, kunnen geweldig van pas komen. Maar zorg er daarbij wel voor dat de voorwaarden voorafgaand aan of bij het aangaan van de overeenkomst (bewijsbaar) ter hand zijn gesteld. Alleen dan kunt u optimaal van uw voorwaarden profiteren. Heeft u een conflict met uw klant of wilt u advies om conflicten te voorkomen, neem gerust contact met op met mr. Sjaerd Elzinga. Hij is als advocaat verbonden aan Groenewegen Advocaten & Notarissen en gespecialiseerd in incasso- en insolventierecht.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp:

Vindt u dit een waardevol artikel, deel dit dan met anderen!

Meer informatie over dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op met een advocaat die op deze pagina getoond wordt. Of plan met ons secretariaat een vrijblijvende belafspraak in met een advocaat.