< terug Home » Blog » In gesprek met: Mirjam!

In gesprek met: Mirjam!

"Iedereen krijgt eens met overlijden en erfrecht te maken. Dan is het brengen van rust en duidelijkheid belangrijk"

Mirjam is ruim 5 jaar werkzaam bij Groenewegen advocaten. De meeste tijd besteedt zij aan zaken op het gebied van Erfrecht. Wat vindt zij hier zo fascinerend aan dit rechtsgebied? En welke zaak is haar het meest bijgebleven?

Wat vind je zo leuk aan dit rechtsgebied?

Met name het Erfrecht is een inhoudelijk uitdagend rechtsgebied, waar een mooie samenhang is tussen enerzijds juridische en anderzijds persoonlijke elementen. Daarin adviseren en iemand of zelfs hele families bijstaan is een dankbare taak en vaak ook interessant en belangrijk om onderliggende belangen helder te krijgen. Zo kun je iemand vaak ook echt (verder) helpen en rust creëren.

Wat is er de afgelopen jaren het meest veranderd in je werk/jouw vakgebied?

In feite krijgt iedereen in enige mate vroeg of laat met dit onderwerp te maken. De belangrijkste vraag is dan vaak: wat is mijn positie binnen de nalatenschap? En of waar heb ik wel/niet ‘recht’ op?

Het Erfrecht is steeds ‘actueler’ en ingewikkelder door o.a. verschillende samenstellingen van gezinnen. Daarmee is dit rechtsgebied ook meer en meer in ontwikkeling. Daarnaast worden aan deskundigheid van advocaten steeds hogere eisen gesteld. Dat vind ik overigens helemaal terecht.

Welke zaak heb je het afgelopen jaar met het meeste plezier aan gewerkt of is je het meest bijgebleven?

Elk dossier staat op zichzelf en blijft me in die zin bij! Leuk is om, in sommige dossiers waarin ik samenwerk met collega‘s, zo van elkaars kennis/kunde gebruik te maken en te leren. De zaken die me het meest bijblijven zijn degene waarin de familieverhoudingen, die vaak daarvoor nog wel goed leken, ineens toch anders blijken te liggen of zijn gaan liggen na een overlijden. Alhoewel alle betrokken hetzelfde verlies van een dierbare delen, heeft een ieder een eigen gevoel, beleving of herinnering bij bepaalde gebeurtenissen, onderlinge relaties en of het verleden. De grootste uitdaging is om dat te ‘vertalen’ naar een huidige situatie bij de afwikkeling van een nalatenschap. Aan de overledene kunnen we op dat moment immers niks meer vragen. Daarbij probeer ik altijd alle (werkelijke) belangen helder te krijgen, zodat we de kwestie daadwerkelijk – constructief en structureel – kunnen oplossen en of rust kunnen creëren zodat er ruimte is en komt voor rouw. Je bent en blijft toch familie.

Wat vind jij het leukst aan je baan bij Groenewegen?

Er is binnen kantoor een relatief ‘platte’ structuur en ruimte voor een grote mate van zelfstandigheid. Daarnaast zijn we een toegankelijk kantoor, waar we staan en waken voor kwaliteit en deskundigheid. De meeste energie haal ik uit de feedback die ik krijg van klanten. Dat men door mijn betrokkenheid een bepaalde rust en duidelijkheid ervaart, waarmee diegene ook daadwerkelijk is geholpen en door een vaak lastige periode in zijn of haar leven wordt heen geholpen.

 

Vindt u dit een waardevol artikel, deel dit dan met anderen!

Meer informatie over dit onderwerp?

Neem contact op met een medewerker advocatuur die op deze pagina getoond wordt. Of maak een belafspraak en vraag vrijblijvend telefonisch advies op het tijdstip dat u past