< terug Home » Blog » Een echtscheiding goed regelen

Een echtscheiding goed regelen

Echtscheidingsadvocaat Heerenveen

Een echtscheiding is in veel gevallen een ‘life event’. Na een jarenlange relatie gaat u uit elkaar. En dan? Wat moet u allemaal regelen? Hoe moet het met de kinderen? Waar gaat u wonen? Redt u het financieel wel allemaal? Allemaal vragen die op u afkomen en waar u zo één twee drie het antwoord niet op weet. De emoties gaan alle kanten op; boos, verdietig, strijdbaar, bang. Dus waar begint u?

Kunt u de scheiding samen regelen?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is of u als aanstaande ex-partners in staat bent om gezamenlijk tot een afwikkeling van de echtscheiding te komen. Als dat zo is, bent u al een heel eind op weg. Het is voor alle partijen, maar vooral ook voor de kinderen het beste wanneer u als ouders in goed overleg tot een afwikkeling van de echtscheiding komt. Voor kinderen is het meemaken van een echtscheiding in veel gevallen ook een ‘life event’. Hoe beter ouders met elkaar blijven communiceren tijdens en na de echtscheidingsprocedure, hoe beter dat voor de kinderen is om de echtscheiding te verwerken.

Schakel een gespecialiseerde advocaat echtscheiding in

Besluit u om de echtscheiding gezamenlijk te regelen, dan komt de volgende stap: het inschakelen van een gespecialiseerde familierechtadvocaat die de afwikkeling van de echtscheiding begeleidt. Bent u het over veel zaken met elkaar oneens, of verloopt de communicatie tussen u en uw aanstaande ex-partner stroef, dan kan het verstandig zijn gebruik te maken van een mediator. Maar u heeft uiteindelijk altijd een advocaat nodig om bij de rechtbank de formele afwikkeling van de echtscheiding te regelen.

Wat moet er geregeld worden bij een echtscheiding?

Het is verstandig om alvast na te denken over uw wensen voor de verzorging van de minderjarige kinderen, partneralimentatie, de verdeling van de huwelijksgemeenschap, de verdeling van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen en de fiscale afwikkeling van de scheiding. Ook is het bijvoorbeeld goed om afspraken te maken over ieders bijdrage in de lopende kosten van de huishouding zolang de echtscheiding nog niet rond is. Heeft u over dit soort zaken al op voorhand nagedacht, dan kan dat bij de echscheidingsadvocaat tot een snellere (en dus goedkopere) afwikkeling van de echtscheiding leiden. Bovendien kunt u dan ook gerichtere vragen aan de advocaat stellen tijdens het eerste gesprek.

De procedure van de echtscheiding

Uw advocaat legt tijdens het intakegesprek uit hoe het verloop van de afwikkeling van de echtscheidingsprocedure is. Ook geeft onze advocaat uitleg op welke wijze bepaalde kwesties op een juridisch correcte wijze geregeld zouden moeten worden. De advocaat kan daarbij tevens aangeven of bepaalde wensen juridisch haalbaar zijn en zo niet, aangeven hoe het eventueel wel kan worden geregeld. Wilt u bijvoorbeeld co-ouderschap voor uw kinderen, dan kan de advocaat uitleg en advies geven of dit haalbaar is en zo ja, op welke wijze u daar invulling aan kunt geven.

Of kiest u ieder uw eigen advocaat?

Soms lukt het niet om de echtscheiding gezamenlijk te regelen. U kiest dan ieder uw eigen advocaat. Ook dan zullen de advocaten vaak met elkaar in overleg treden om te kijken of het alsnog mogelijk is om gezamelijk tot afspraken te komen. Eventueel met behulp van een mediator. Is dat niet haalbaar dan rest er niets anders dan naar de rechbank te gaan en de rechter te vragen de nodige beslissingen te nemen. Het grote nadeel daarvan is dat een dergelijk procedure jaren kan duren en vaak handenvol geld kost met uiteindelijk alleen maar verliezers.

Is een echtscheiding duur?

Een echtscheiding is duur wordt vaak gezegd. Dit is niet juist, het hangt er namelijk vanaf. Wanneer je gezamenlijk naar een advocaat gaat om de echtscheiding te regelen, kunnen de kosten aardig worden gedrukt. Maar wanneer het een jarenlange procedure wordt zal het inderdaad een kostbaar verhaal worden.

De kosten van uw echtscheiding

Afhankelijk van welke werkzaamheden precies moeten worden verricht, is het bij ons kantoor mogelijk om in echtscheidingzaken een vaste prijsafspraak te maken. Daarnaast kan in overleg een lager uurtarief worden overengekomen, afgestemd op de eigen persoonlijke financiele situatie. Tot slot is het mogelijk om vanuit de overheid gefinacierde rechtshulp te verkrijgen. Indien u daarvoor in aanmerking komt, hoeft er enkel een eigen bijdrage aan de advocaat te worden voldaan.

Zijn er nog andere bijkomende kosten voor uw scheiding?

Ja, naast de kosten voor de advocaat moet er nog griffierecht aan de rechtbank worden voldaan voor het instellen van de procedure. Daarnaast kunnen er kosten in rekening woren gebracht voor het opvragen van diverse gewaarmerkte akten bij de gemeente, het kadaster of de Kamer van Koophandel. De kosten hier van variëren van enkele euro’s tot een paar tientjes per akte.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp:

Vindt u dit een waardevol artikel, deel dit dan met anderen!

Meer informatie over dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op met een advocaat die op deze pagina getoond wordt. Of plan met ons secretariaat een vrijblijvende belafspraak in met een advocaat.